Vloer egaliseren kun je dat zelf?

22-08-2016

Een mooie PVC vloer gekocht en ga je deze vloer zelf leggen? Dan is het belangrijk dat je een vlakke ondergrond hebt! Afhankelijk van het type is in de meeste gevallen is egaliseren nodig. Is de ondergrond bijvoorbeeld van beton maar niet vlak? Dan is het verstandig om de vloer eerst te egaliseren om problemen met je vloer te voorkomen. Dit is voor het eindresultaat én voor de levensduur van je vloer!

Wat is egaliseren?

Vloer egaliserenHet egaliseren van de vloer is eigenlijk niets anders dan het glad en vlak maken van de vloer (de ondergrond voor je uiteindelijke vloer).

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer, ben je vooral bezig met vragen als “welke vloer past bij onze stijl”, “welke vloer gaat lang mee” of bijvoorbeeld “welke vloer heeft weinig onderhoud nodig”. Je struint het internet af op een vloer die bij je past, zoekt informatie op over bijvoorbeeld voordelen en nadelen van een PVC vloer. Je komt er al snel achter dan een vloer vaak een ondervloer nodig heeft, niet alleen zodat alles vlak is, maar ook voor bijvoorbeeld geluidsdemping  (verplichting bij bijvoorbeeld appartementen).

Waar je vaak niet aan denkt, is dat een ondervloer soms niet genoeg is. Een ondervloer moet immers ook op een vlakke ondergrond gelegd worden. Soms is de betonvloer bijvoorbeeld niet vlak of je wilt de vloer leggen op een tegelvloer met voegen. In die gevallen is het egaliseren van de vloer noodzakelijk, wil je latere problemen voorkomen.

Waarom moet je een vloer egaliseren?

Misschien denk je dat een gladde en vlakke ondergrond niet heel noodzakelijk is, een klein beetje verschil zal toch niet uitmaken? Helaas maakt dit toch een erg groot verschil en kan het later grote problemen veroorzaken wanneer dit niet zo is, kostbare problemen.

Enkele problemen die kunnen voorkomen wanneer de ondervloer niet egaal is:

 • vochtproblemen in je nieuwe vloer (i.c.m. vochtscherm);
 • geen strakke en gelijkmatige vloer;
 • lastiger aanbrengen van de nieuwe vloer (bv. door reactie met lijmresten);
 • je vloer gaat minder lang mee.

Een vloer is vaak een kostbare uitgave, één waar je zo lang mogelijk van wilt genieten. Niet egaliseren terwijl dit wel noodzakelijk is gaat ten koste van de kwaliteit en levensduur van je nieuwe vloer. Dat wil je uiteraard voorkomen!

Voordelen van een vloer egaliserenVloer egaliseren

Het egaliseren van je vloer heeft een aantal voordelen, we hebben ze voor je op een rij gezet:

  • een strakke en gelijkmatige ondervloer;
  • verbeteren van de vlakheid en de ruwheid wegnemen;
  • wegnemen van oude lijmresten die je vloer kunnen beïnvloeden;
  • het maakt je ondervloer sterker;
  • beschermen tegen vocht (en absorberende ondergrond (i.c.m. vochtscherm);
  • kwaliteit en levensduur verlengen van je nieuwe vloer.

Zelf een vloer egaliseren?

   Een van de redenen waarom mensen soms het egaliseren van een vloer “laten zitten”, is vanwege de kosten. Egaliseren klinkt moeilijk en zal daarom vaak uitbesteed worden. Wanneer je dit uitbesteed zijn er kosten mee gemoeid, je moet immers mensen (of een bedrijf) inhuren om jouw ondervloer te egaliseren.

Een oplossing voor dit probleem is zelf de vloer egaliseren. Misschien lijkt deze klus erg lastig, maar als je goede informatie inwint, hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Op internet zijn er ontzettend veel instructiefilmpjes te vinden en de materialen voor het egaliseren vind je uiteraard ook in onze webshop!

Ben je na dit artikel van plan om zelf aan de slag te gaan met het egaliseren van je vloer? Bij Woonvloeren geven we je graag (gratis) advies en tips voor een goed verloop! Neem gerust contact met ons op!

Terug naar Blog